Как да се грижим за кожата си по време на бременност

01-09-2017

София Форниер - гинеколог

По време на бременността, женското тяло е подложено на множество промени – (хормонални, съдови, метаболитни...), които обикновено засягат кожата. Тези промени изискват по-сериозна грижа към цялото тяло. Гинеколог, блогър, писателка и майка - София Форниер отговаря на някои от най-често задаваните въпроси по отношение на грижата за кожата по време на това невероятно преживяване за всяка жена.

 

Защо се появават стрии по време на бременност? Как могат да се предотвратят?

По време на бременност, стрии се появяват най-вече по коремната област и гърдите, но не са изключени областите около бедрата и в долната част на гърба. По време на този етап, както и в юношеството, една жена често развива стрии. Основните причини са прекомерно разтягане на кожата и хормонален дисбаланс, които променят нейната еластичност и хидратация. Има и генетични фактори, които създават предразположение за това, също и затлъстяване или внезапни промени в теглото. Ето защо е много важно да се внимава с килограмите и да се избегне прекомерното им натрупване.

По време на моята бременност, използвах ESSENTIAL SHOCK INTENSE DERMAREPAIR от Natura Bisse. Този продукт работи прекрасно, затова го препоръчвам! Използвах го веднъж или два пъти днесвно. В дните, когато го използвах веднъж, го комбинирах с NB·CEUTICAL ROSA MOSQUETA OIL.

 

Защо се появяват тъмни петна по време на бременността?

Хиперпигментните пластири, които понякога се появяват на лицето и деколтето по време на бременност, се наричат ​​хлоазма. Появата им се дължи както на хормоналните промени, присъщи на бременността, така и на прекомерното излагане на слънце. За да се опитам да ги предотвратя, винаги препоръчвам на пациентите си да използват слънцезащитни продукти през целия ден. За ежедневна употреба използвам DIAMOND - безалкохолно брилянтно Слънцезащитно покритие SPF 50 PA +++, което предпазва и добавя цвят на цвета, който е перфектен, когато съм в офиса.

 

Друг въпрос, който вълнува бременните жени е дали могат да се излагат на слънце?

Да, могат да бъдат под слънчевите лъчи, но задължително трябва да използват слънцезащитен крем, за да избегнат изгаряне (по време на бременност кожата е особено чувствителна и производството на меланин е малко по-голямо) и появата на хлоазма, петна по шията и деколтето, както споменах по-рано.

Поради това препоръчвам да използвате най-малко SPF 30 и да се опитате да избегнете директното излагане на слънце в средата на деня. Не забравяйте, че слънчевите очила и шапката са чудесни съюзници през лятото.

 

Мога ли да се подлагам на козметични процедури по време на бременност?

Да, можете да се подлагате на козметични процедури за лице, ако те не съдържат киселини или продукти като ретинол. Трябва да се възползвате от тази възможност, да отделите време за себе си, преди да дойде бебето! Един добър вариант са терапиите, базирани на витамин С, които значително овлажняват и възстановяват кожата.

 

И изведнъж, имам акне! Какво препоръчвате за това?

Понякога, по време на бременност жените с мазна или комбинирана кожа могат да развият акне. Ключът към овладяването му е да почиствате кожата си редовно всяка сутрин и вечер и преди всичко да използвате слънцезащитен крем, за да избегнете появата на белези и петна. Един фантастичен съюзник е маската за почистване 2-in-1 Stabilizing Cleansing Mask. Тя почиства кожата без да я изсушава, оставяйки я невероятно свежа и мека. Можете да използвате продукта като маска веднъж седмично или като ежедневна почистваща течност.

 

Кожата ми е по-суха от обикновено, дори имам сърбеж! Какво трябва да направя?

Всяка жена е уникална! Докато на някои се появават мазни петна по лицето, други имат проблеми със сухота. По време на бременността кожата става особено чувствителна, така че е често срещано да забележите промени в нейната текстура, да развиете червени петна или дори да имате повишена нужда от хидратация. Ако внезапно почувствате сърбеж, не се безпокойте, това е нормално. Когато се грижите за суха кожа, ключът е да използвате добър хидратант за тяло като Essential Shock Intense Dermarepair. За вашето лице използвайте нежно почистващ препарат и крем, специално формулиран за суха кожа. Също така е важно да се избягва душ с гореща вода, която може да изсуши кожата Ви и да увеличи сърбежа.

 

Имате ли съвети за хранителния режим, които да помагат за здрава кожа?

За да поддържате кожата си здрава, е важно да се грижите за цялото си тяло, отвътре и отвън. Затова препоръчвам да пиете най-малко два литра вода дневно, без да прекалявате с храни, които са с високо съдържание на сол или рафинирани захари, също така отделяйте достатъчно време за почивка. Опитайте се да спите най-малко 7-8 часа през нощта. Бременността е изтощително преживяване за жените. Ако искате да поддържате редовното си темпо, трябва да почивате добре през нощта. И накрая, не забравяйте да правите упражнения. Това ще Ви помогне да контролирате теглото си и да се чувствате добре.