Слънцезащитния крем: с химически или физически филтри?

26-08-2021

Слънцезащитния крем е ключова част от рутината против стареене през цялата година, а през лятото е една от най-основните. Затова през месеците, когато слънцето е най-силно, се замисляме дали използваме козметиката с най-подходящия за ежедневието и кожата ни слънцезащитен фактор, сравняваме текстурата и покритията и внимателно разглеждаме състава й.

Често срещана заблуда е, че всички слънцезащитни кремове са еднакви, а в действителност има различни видове, зависещи от това дали включват физически или химически филтри, например. Знаете ли как се различават? Нека ги разгледаме, за да може по-лесно да откриете кой е идеалният крем за вас.

 

Физически и химически филтри за слънце: какво представляват и как работят?

Физическите филтри са филтрите, които оформят защитен слой или щит, отразявайки и разсейвайки ултравиолетовата радиация. Те спират проникването на лъчите навътре в кожата и увреждането на клетките.

 Химическите филтри от друга страна са органични химични вещества, които поглъщат ултравиолетовата радиация и я трансформират в малки парчета енергия (обикновено под формата на топлина), които са безвредни за кожата.

 

Еднакво ефективни ли са?

Въпреки че физическите и химическите филтри действат по различни начини, за да защитят кожата ни от слънцето, и двете са еднакво ефективни, стига да бъдат използвани правилно. Това означава да се нанася достатъчно количество от продукта, внимателно разнасяне на слънцезащитния крем по цялата площ, която искаме да предпазим и да се нанася отново, с внимание.

 

Различни филтри за различни типове кожа

Тъй като физическите филтри не се поглъщат от кожата, а работят на повърхността, те имат по-малък шанс да задействат алергии или чувствителност на кожата. Поради тази причина те са по-подходящи за чувствителна или променена кожа (след операция или естетични процедури, след лазерни терапии, върху белези и др.) или за деца между 6 месеца и 2 години. Слънцезащитните кремове, базирани на физически филтри, обаче, имат по-плътна текстура и по-бяло покритие, което може да не допадне на всеки.

Слънцезащитните кремове с химически филтри имат по-лека текстура и са много по-приятни при допир, поради което са идеални за мазна кожа. Тъй като се абсорбират по-лесно, рядко остават бели следи.

 

Кои филтри да изберем: физически или химически?

Не е нужно да се отричате от единия за сметка на другия! Ние създадохме смесени слънцезащитни кремове, които включват и физически, и химически филтри, тъй като вярваме, че по този начин, ще засилим защитата максимално и ще се възползваме от най-доброто и от двата вида.

Всички наши слънцезащитни кремове са идеални за всеки вид кожа и са създадени така, че да придават копринено и меко покритие. Но най-вече, те са създадени, за да осигурят множество ползи, като лекуване на тъмни петна, намаляване на следите от стареене и успокояване на чувствителна кожа, както и осигуряване на страхотна защита от слънцето, разбира се.

Време е да изберете своята защита от слънцето!